Naczynia plastikowe czy ceramiczne

Obecnie będziemy mogli zauważyć w sprzedaży ogromny wybór plastikowych przedmiotów, typowych do stosowania w kuchni, w wielu różnych odcieniach. Na pierwszy rzut oka takie produkty mogą być dla nas atrakcyjne, ponieważ plastik jest stosunkowo odporny, szczególnie na stłuczenie, jednak z drugiej strony musimy pamiętać o tym, że nie każdy plastik jest zdrowy. Przeważnie zaś plastik to połączenie wielu różnych materiałów, dlatego też kupując taki przedmiot nigdy do końca nie mamy pewności, czy nie będzie on wchodził w jakąś reakcję z tym, co zechcemy do takiego przedmiotu wlać. Niekiedy okazuje się, że gdy na przykład zapomnimy wyjąć plastikową chochlę z zupy, wówczas zobaczymy, że chochla się przebarwiła. Z ceramicznymi naczyniami nie będziemy mieć takich problemów, jednak pojawi się inny, mianowicie taki, że bardzo łatwo je stłuc, czy nawet wyszczerbić. Niekiedy dotkniemy kantem, czy brzegiem mocniej o jakiś przedmiot i już się część ukruszy, a później trudno taki talerz, czy dzbanek wyciągnąć i postawić przed znajomymi, czy krewnymi, którzy zechcą nas odwiedzić.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.